Ludwig Lounge – 100% nő

2024. október 26. 16.00–20.00
Mikor
2024. október 26. 16.00–20.00
Bérlettel is látogatható

A szombati programsor ezúttal Női kvóta 01. Női alkotók, alkotó nők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódik. Női témák, női nézőpontok tabuk nélkül, minden érdeklődőnek.
 

 

PROGRAM

16.00–17.00 | Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, író és Szipőcs Krisztina exkluzív tárlatvezetése

Orvos-Tóth Noémi visszatérő vendége a múzeumnak, tárlatvezetései a legnépszerűbbek közé tartoznak a látogatók körében. Ez alkalommal Szipőcs Krisztina művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával közösen vezetnek végig a kiállításon a női testet, a női szerepeket, illetve a nőművészek helyzetét érintő kérdésekre keresve válaszokat. 

HELYSZÍN: 1. emeleti kiállítótér

 

17.00–18.00 | TESTKÉP – Katona Júlia művészettörténész interaktív előadása

Van-e különbség a női test kortárs művészeti és történeti ábrázolásaiban? Hogyan lát és láttat a művész, ha nő, és hogyan, ha férfi? „A Női kvóta I. című kiállításon számos olyan mű szerepel, amely konkrét művészettörténeti előképekre reflektál. Ilyenek Drozdik Orshi, Veszely Beáta, Olga Tobrelutsz művei, amelyek ismert és kevésbé ismert művészettörténeti analógiákkal kapcsolhatók össze. Az előadás során ezeket vesszük sorra, valamint a kiállítás további darabjaiból kiindulva olyan képtémákat nézünk meg közösen, amelyekben a női test áll a középpontban. Fürdőjelenetek, Vénusz-tematika és meztelenség, Vanitas-ábrázolások és öregség, valamint a férfitekintet jelensége.” Az előadáshoz javasolt a kiállítás előzetes megtekintése. 

HELYSZÍN: 2. emelet, könyvtár

 

18.30–20.00 | TESTKÉP – Katona Júlia művészettörténész workshopja 

Hogyan látod magadat? Hogyan látnak mások Téged? Kinek a tekintete befolyásolja a saját testképedet? Mennyire egyezik vagy különbözik az, ahogyan mások, és az, ahogyan Te látod a saját testedet? A workshopon résztvevők ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a Női kvóta I. című kiállításon látható művek és más, a női testet ábrázoló történeti alkotások segítségével. A workshop gyakorlat- és művészetorientált, a részvételhez javasolt a kiállítás előzetes megtekintése. 

HELYSZÍN: 2. emelet, könyvtár

Az esemény regisztrációhoz kötött, a résztvevők maximális száma: 12 fő. Regisztrálni az űrlap kitöltésével lehetséges: 
regisztrálok!

 

18.30–19.15 | Pátkai Rozina Minka - Nemes Nagy Ágnes interaktív koncertje

Pátkai Rozina Minka évek óta foglalkozik Nemes Nagy Ágnes munkásságával. A performansz során a közönség ebbe az alkotói folyamatba is bepillantást nyerhet egy különleges, interaktív koncerten. Az eseményen nemcsak a megjelenő dalok, hanem Nemes Nagy Ágnes hangja is megszólal felvételről, amely organikusan épül majd be az új anyagba. A bolyongó dallamok körbeölelik az egyedülálló szövegeket, az atmoszferikus zene elemeire bomlik és párbeszédbe lép a szövegekkel, míg a hallgatóság maga saját jelentésrétegeket hozva létre válik aktív résztvevővé, alkotóvá. 

HELYSZÍN: 1. emeleti kiállítótér

 

Az eseményeken programjeggyel vagy bérlettel lehet részt venni. A jegyek megvásárolhatók online, vagy a helyszínen a jegypénztárban. A férőhelyek száma limitált!

Tájékoztatjuk, hogy eseményeinkről hang- és képfelvétel készül, amelyből a Ludwig Múzeum részleteket használhat fel a múzeum és programjainak népszerűsítése céljából és egyéb promóciós célokra. Eseményeinken történő részvétellel Ön elfogadja, hogy a felvételeken Ön is feltűnhet, de a Ludwig Múzeummal vagy az általa jogosított harmadik személyekkel szemben a felvétel felhasználásával összefüggésben semmilyen követeléssel nem élhet.