GONDOLD ÚJRA ÖNMAGAD - Videó-protokoll a részvételi művészethez | Sylvie Blocher képzőművész előadása a Ludwig Múzeumban

2017. november 17. 18.00–20.00
Mikor
2017. november 17. 18.00–20.00
Bérlettel nem látogatható

Sylvie Blocher - bár állandó lakhelye a franciaországi Saint-Denis - szinte folyamatosan úton van. Prezentációjának címe az egyik legutóbbi, nagyszabású kiállítására utal, amely a luxemburgi MUDAM-ban került megrendezésre 2015-ben. A francia származású művésznő, a részvételi művészet fontos képviselője, 1991-ben fogalmazta meg manifesztumát, melyben a modernitással kapcsolatos fenntartásait ismertette: a műegyüttes majd’ húsz éve a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében található. Blocher társadalmi és politikai elkötelezettsége a kilencvenes évek derekától elsősorban videó-installációi révén vált ismertté.

Az Élő-képek (1991) című videó-sorozata óta műveinek alapanyaga/kiindulópontja maga az ember, "törékeny és kiszámíthatatlan, ugyanakkor rendkívüli jelenléttel teli". A művész a világ különböző pontjain megismert résztvevőit arra kéri fel, hogy "osztozzanak vele a művész hatalmán". Célja, hogy olyan testeket és hangokat vonjon be művészetébe, akiket nem vesznek észre, nem hallanak meg. Sylvie Blocher szembenéz a Másik képzeletével, elkötelezve magát a "kapcsolat költőisége" iránt, újragondolva a szerepek és szavak felosztását. Munkáival megkérdőjelezi az identitásokat, nemeket, bőrszíneket, meghatározottságokat és az ábrázolási kódokat egy globalizált világban.

Alkotásai olyan nemzetközi gyűjteményekben találhatók meg mint az SFMOMA, a MUDAM vagy a Centre Pompidou, rendszeresen szerepel nemzetközi kiállításokon.

Sylvie Blocher előadásának időpontja:
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
2017. november 17., péntek, 18 óra, 1. emelet Auditórium
Az előadás franciául zajlik, magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Az esemény megvalósításában a Ludwig Múzeum partnere a budapesti Francia Intézet. Az esemény a CAPP Művészeti Együttműködési Program keretében jött létre.