Vásárlás az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung hozzájárulásával, 2007

Kozyra, Katarzyna

Női fürdő (1997)

Katarzyna Kozyra egy csapásra híres lett Magyarországon, amikor az egyik budapesti fürdőben rejtett kamerás videofelvételeket készített. A Férfi fürdő és Női fürdő című munkákban szociológiai szempontból vizsgálta, vajon megváltozik-e a nők vagy a férfiak viselkedése a másik nemtől mentes környezetben. A Női fürdő, csakúgy, mint a Férfi fürdő, abból a premisszából indul ki, hogy a nők nyilvános helyeken sztereotip viselkedési formákhoz alkalmazkodnak, míg maguk között természetesebben viselkednek.

Az installáció végül a voyeurizmus és a nárcizmus, valamint a szépség és az öregedés kérdéseit is felveti. A művész mindkét művet a budapesti Gellért Szálló fürdőjében forgatta nejlonzacskókban vagy padok alá rejtett kamerákkal, a résztvevők tudta nélkül.

Az installációk a művész szándékaival és a magánszféra megsértésével kapcsolatban is kérdéseket vetettek fel. Ezek lényeges problémák, melyeket komolyan kell venni, ám érdekes megfigyelnünk, hogy bár a média vitathatónak találta a műveket, a résztvevők közül senki nem tiltakozott. Kozyra szerint a titokban történő filmezés volt az egyetlen módja annak, hogy a nyilvános és privát viselkedés közötti különbséget megfigyelhesse. Konklúziója szerint a nők és a férfiak különböző okokból járnak fürdőzni. A nők pihenésre és társasággal való együttlétre használják a fürdőt, kapcsolatba lépnek egymással és segítik egymást a mosakodás, törülközés és szárítkozás intim tevékenységeiben, a férfiak azonban nézelődni Bővebben >>
« VISSZA  

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!